tirsdag 11. mai 2010

siljebotten gjør ting hun ikke kan

- I dette tilfellet, har jeg demontert en drakt til 30.000 ...

 Etter en konfirmasjon forrige helg ble det bare banning og faenskap etter å ha tatt på den flotte drakten; nordmørsbunaden. Jeg var fullt klar over at den var for stor, men at den eneste plassen den satt inntill var på skuldrene, var deprimerende. Så jeg bestemte meg for å endelig sy den inn. Til tross for trøstende ord som "Æssa, du lægg nå vel på de igjen!", skjønte jeg at tiden var inne. Og sta som jeg er skulle jeg selvfølgelig gjøre det selv. Og etter et besøk hos husfliden fikk jeg noen smarte råd av en opprinnelig tysk men trønder-pratende bunadsekspert. Etter å ha fortalt meg selv at dette er min bunad og jeg gjør som jeg vil, mannet jeg meg opp og startet på et mulig dyrt prosjekt.

Her har jeg dokumentert prosessen for de som kanskje er gira på å gjøre noe med sin egen bunad. Det skal sies at jeg ikke er dreven i tradisjonell bunadssøm, men resultatet ble fint. Det er også greit å ha noen til å hjelpe deg med tilpassing om du ikke har en skredderbyste å montere på.

Du trenger: saks, nåler, oppspretter, tre forskjellige tråder til vest, fôr og stakk, tolmodighet og tid. 

Her er et før-bilde av hvordan den så ut. Ingen former og pupper, pluss at beltet hele tiden sèg ned og ikke greide å holde på vesken som ble hektet av hver gang jeg satt meg ned og reiste meg opp. Pluss at den ble litt for lang siden jeg ikke fylte den helt ut. Ellers en nydelig drakt.

And now we begin.
Jeg begynte med å sprette opp sømmen i armhulen.


Så er det bare å sprette av stakken ...


Sprett opp fôret.



Tilpass ytterlaget med nåler. Her er det greit å få hjelp eller bruke en byste. Men som dere ser har jeg ikke sprettet opp den originale sømmen. Dette gjør jeg etterpå.

Sy så ytterlaget sammen ved å brette den ene siden. Den andre ligger under.


Tilpass så fôret slik at det passer ytterlaget. Pass på å gjøre det så stramt at det ikke blir folder når vesten er snudd på rettsiden.
Sy sammen. Pass på at alt overflødig stoff ligger i samme retning og er uten rynker.  Bruk strykjern til å gjøre samlingen av stoff så lite som mulig. Men HUSK å legge et fuktig kjøkkenhånklede mellom stoffet og strykjernet. Kjipt med merker ... Bare hell kaldt vann på håndkledet og vri det godt.

Sy fast sømmene i armhulen. Klikk på bildene for å se detaljer.
Jeg har ikke sprettet opp hele armhulen, så for at den tråden som var der fra før ikke skal rakne har jeg knytt den fast i den nye tråden og gjent den ned mellom tøystykkene.
Her er resultatet.




Så var det stakken.
Stakken er sydd, som alt annet, for hånd fast i vesten. Sømmen går fra toppen på stakken gjennom vesten. Først har jeg nålet den fast. Som man kan se, er den nå mye stoff til overs på stakken, men eksperten på husfliden sa at jeg ikke skulle gjøre noe med det da forkledet vil skjule dette. Så jeg har bare flyttet hempene til å passe den nåværende størrelsen.


For å sy på stakken trenger man en tykk tråd. Jeg hadde en litt tykkere tråd enn vanlig som jeg doblet to ganger.





Så var det beltet. Jeg måtte fjerne den ene søljen og flytte spennen på dens plass. Spennen er festet i to hull lagd i stoffet med sømmer bak.

Da er det bare å feste, så er bunaden klar til bruk! Gleder meg til 17. mai.

2 kommentarer:

  1. Silje Silje Silje!!!!!
    At det går an!! Ha du sport først ha en blånekta!

    Men du, ka flink du e:-D ....synging må bli hobby, og sying og anna produktivitet/kreativitet må du bye viar på. Og det va et seriøst forslag. Fer e trur det e ta du ska driv med:-D
    Mams

    SvarSlett
  2. Ja, og deffær sa e ikkje nå ... =)Men e veldig fornøyd. Og e ha ikkje kløpt ti nå. Alt reststoffet ligg inni bunaden til senere utsying.

    SvarSlett